pH مقیاسی برای سنجش اسیدی یا قلیایی بودن مواد است که عددی بین 0 تا 14 را به خود اختصاص می دهد. مواد با pH کمتر از 7 اسیدی و موادی با pH بیشتر از 7 قلیایی هستند، در حالی که pH 7 نشان دهنده خنثی بودن است. pH آب نیز معیار مهمی در تعیین کیفیت و سلامت آن محسوب می شود. در این مقاله به بررسی اهمیت میزان PH آب استخر، می پردازیم.
اهمیت میزان PH آب استخر از چه جهت است؟
حفظ pH آب استخر در محدوده 7.4 تا 7.6 برای حفظ سلامت پوست و تجهیزات ضروری است. برخی از دلایلی که اهمیت میزان PH آب استخر را نشان می دهد، عبارتند از:
1. راحتی و سلامت شناگران
میزان pH آب استخر باید بین محدوده 7.2 تا 7.6 باشد تا به حفظ سلامت و راحتی شناگران کمک کند. این بازه به pH طبیعی اشک چشم انسان که حدود 7.4 نزدیک است و از سوزش چشم و ناراحتی پوست جلوگیری می کند. وقتی pH آب از این محدوده خارج شود، مشکلاتی مانند خارش و سوزش چشم و پوست و حتی مشکلات تنفسی برای شناگران رخ می دهد.
pH بالاتر از 8 یا کمتر از 7 می تواند خطرات بیشتری به همراه داشته باشد. کنترل و تنظیم دقیق pH آب، نقش مهمی در رفاه و ایمنی شناگران ایفا می کند و باید همواره به آن توجه شود.
محصول پیشنهادی: استخر پیش ساخته فایبر گلاس
2. طول عمر تجهیزات
طول عمر تجهیزات استخر به عوامل متعددی وابسته است که یکی از مهم ترین آن ها میزان pH آب استخر است. pH نامناسب باعث ایجاد مشکلاتی نظیر زنگ زدگی، خوردگی قطعات و تشکیل رسوب در سیستم لوله کشی می شود. این آسیب ها، علاوه بر کاهش عمر مفید تجهیزات، می توانند مستقیماً بر کیفیت آب و سلامت شناگران تأثیر منفی بگذارند. توجه به کنترل pH و نگهداری منظم، علاوه بر حفظ کیفیت آب، موجب کاهش هزینه های تعمیر و جایگزینی تجهیزات نیز خواهد شد.
3. کاهش میزان جلبک
برای کاهش جلبک های استخر، تنظیم سطح کلر و میزان pH آب استخر است. بسیاری از انواع جلبک ها نسبت به کلر حساس هستند و تنظیم pH در محدوده مناسب، اثر بخشی کلر را به حداکثر می رساند و به نابودی بیشتر جلبک ها کمک می کند.
اگر علی رغم تنظیم صحیح کلر و pH، جلبک ها همچنان باقی مانده اند، ممکن است به دلیل وجود نقاط مرده و مناطق راکد در استخر باشد. در این صورت، هنگام خالی بودن استخر و با رعایت تجهیزات ایمنی، می توانید به صورت دستی هیپوکلریت کلسیم را بر روی این نقاط بپاشید تا مشکل جلبک به طور مؤثری رفع شود.
محصول پیشنهادی: چراغ استخری
4. جلوگیری رسوب گذاری و کدر شدن آب
اگر میزان pH آب استخر، زیاد باشد منجر به تشکیل رسوب روی کاشی ها و فیلتر ها و در نتیجه کدر شدن آب می شود. خروج pH از محدوده استاندارد، نه تنها بر سلامت آب تأثیر منفی دارد، بلکه کیفیت ظاهری آن را نیز کاهش می دهد. این امر باعث ایجاد حالت ابری و کدر در آب استخر می شود.
pH نامناسب، اثر گذاری کلر و مواد ضد عفونی کننده را کم کرده و شرایط رشد جلبک ها و باکتری ها را فراهم می کند که نتیجه آن آلودگی آب و افزایش هزینه های نگهداری استخر است. تنظیم درست pH به حفظ شفافیت و کیفیت بهینه آب کمک می کند.
انواع اسید مورد استفاده برای تنظیم میزان PH آب استخر
برای حفظ کیفیت آب استخر، تعادل شیمیایی ضروری است. هنگامی که میزان pH آب استخر در محدوده مناسب قرار داشته باشد، افزودن مواد شیمیایی اثربخشی بیشتری خواهد داشت. برخی از این اسید ها عبارتند از:
1. اسید کلریدریک
اسید کلریدریک، که به نام اسید موریاتیک نیز شناخته می شود، یکی از پرکاربرد ترین مواد شیمیایی برای تنظیم میزان pH آب استخر است. این اسید به شکل مایع و بسیار خورنده بوده و علاوه بر تنظیم pH، برای تمیز کردن رسوبات آهکی روی سطوح نیز استفاده می شود.
هنگام کار با اسید کلریدریک، رعایت احتیاط و استفاده از لوازم محافظت فردی، از جمله دستکش و عینک ایمنی، ضروری است؛ زیرا بخار های تولید شده توسط این اسید می تواند برای تنفس، پوست و چشم ها آسیب زا باشد. پیش از افزودن اسید به آب، بهتر است pH را با کیت اندازه گیری تست کنید تا نیاز به مصرف اسید کلریدریک دقیقاً مشخص شود. میزان اسید مورد نیاز بستگی به حجم استخر و میزان pH اولیه آب دارد.
محصول پیشنهادی: روکش استخر
2. اسید خشک
یکی از اسید هایی که باعث تنظیم میزان PH آب استخر می شود، اسید خشک است. اسید خشک، معمولاً بر پایه بی سولفات سدیم، به شکل پودر عرضه می شود و نسبت به اسید های مایع ایمنی بیشتری دارد. این نوع اسید از خطر پاشش و ریختن ناگهانی روی سطوح جلوگیری می کند و برای استفاده، ابتدا باید در آب حل شده و سپس به استخر اضافه شود.
3. اسید سولفوریک
اسید سولفوریک که موجب تنظیم میزان PH آب استخر می شود به طور کلی خطرات بیشتری نسبت به اسید کلریدریک دارد و در حمل و نگهداری نیاز به دقت و مراقبت بیشتری دارد. با این حال، مزیت آن در مقایسه با اسید کلریدریک این است که فاقد بو و بخار است و قیمت کمتری دارد.
از نظر کارایی، اسید سولفوریک تقریباً عملکرد مشابهی با اسید کلریدریک دارد، اما استفاده از آن در طول زمان می تواند باعث افزایش میزان املاح در آب استخر شود که ممکن است بر عملکرد سایر مواد شیمیایی استخر تأثیر بگذارد. به همین، انتخاب اسید مناسب برای کاهش pH و قلیائیت آب استخر بستگی به نیاز و شرایط خاص هر استخر دارد. برای انتخاب اسید و میزان استفاده از آن، باید دستور العمل های تولید کننده و نیاز های خاص آب استخر را در نظر گرفت.
عوارض بالا بودن میزان PH
اگر میزان ph آب استخر از حد طبیعی آن بالا تر باشد می تواند عوارضی را به همراه خود بوجود آورد. برخی از این عوارض عبارتند از:
- غیر فعال شدن کلر
- تشکیل رسوب روی سطوح و تجهیزات استخر
- کدر شدن آب استخر
عوارض پایین بودن میزان PH
اگر میزان PH آب استخر از حد طبیعی آن پایین تر باشد، عوارضی را به همراه می آورد. برخی از این عوارض عبارتند از:
- کاهش پایداری کلر
- سوزش چشم و خارش پوست شناگران
- بروز خوردگی در لوازم و تجهیزات
- آسیب وارد شدن به روکش گچی کاسهی استخر
محصول پیشنهادی: ژئوممبران
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی اهمیت میزان pH آب استخر، پرداختیم. pH مناسب بین 7.4 تا 7.6 باید حفظ شود تا از سوزش چشم و پوست جلوگیری کند و راحتی شناگران را تضمین نماید. متوجه شدید که، تنظیم صحیح pH به طول عمر بیشتر تجهیزات استخر کمک می کند و از آسیب هایی مانند خوردگی و رسوب گذاری جلوگیری می کند. این فرآیند به شفافیت و کیفیت آب نیز کمک کرده و از رشد جلبک ها و باکتری ها جلوگیری می کند. در این راستا، انتخاب مواد شیمیایی مناسب برای تنظیم pH و رعایت دستور العمل های مربوطه، از اهمیت بسیاری برخوردار است.